Wat houdt een inkomensconsulent in?

Binnen onze gemeenschap speelt een inkomensconsulent een belangrijke rol. Als inkomensconsulent help je mensen binnen hun financiële situatie, vaak zijn dit mensen die in de bijstand zitten en advies nodig hebben over hoe ze om moeten gaan met hun inkomsten en uitgaven. Maar dit weten de meeste mensen wel, wat een inkomensconsulent écht inhoudt dan weer niet. Daarom legen we je hieronder in detail uit wat een inkomensconsulent inhoudt.

De taken en verantwoordelijkheden

Als je een inkomensconsulent bent dan zal je heel wat taken en verantwoordelijkheden hebben. Als eerste controleren ze de inkomensgegevens van mensen en verifiëren de woonsituatie. Ook gaan ze het gesprek aan met cliënten om beter te weten te komen wat nou precies een situatie van zo’n cliënt inhoudt. Dit kan of fysiek zijn, maar er kan ook een bel gesprek worden ingeplant.

Over welke vaardigheden moet je beschikken?

Als je een inkomensconsulent vacature of een andere gemeentebaan via Joinuz wel eens hebt gezien, dan zal je waarschijnlijk al wel weten wat de vaardigheden zijn waarover je moet beschikken als je bij de gemeente wilt werken. Als eerste moet je goed kunnen communiceren, verder moet je analytisch kunnen denken en goed in staat zijn om problemen op te lossen. Ook moet je empathie kunnen tonen en je in kunnen leven in de ander.

Welke impact heb je met deze baan?

Het klinkt niet zo spannend, de baan als inkomensconsulent, maar je hebt wel degelijk een grote impact op mensen hun leven, groter dan je je misschien kan voorstellen. Je helpt namelijk met het stabieler maken van de financiën van de cliënten, maar je zorgt er ook indirect voor dat de armoede wordt verminderd en dat er minder sociale uitsluiting zal plaatsvinden. Verder help je mensen bij het re-integreren, dus je bevorderd ook nog eens de werkgelegenheid.