Teelt van een sinaasappelboom

Een sinaasappelboom geeft mooie, witte, geurende bloemen die het hele jaar door verschijnen, maar in de late winter uitbundiger. Het fruit rijpt ongeveer 12 maanden later, dus ze kunnen tegelijkertijd in bloei en fruit zijn. Ze zijn zelfvruchtbaar, dus je hoeft maar één boom te laten groeien om fruit te krijgen.

Ze zijn geen geweldige kamerplanten, omdat ze veel licht nodig hebben en de meeste kamers – behalve een serre – niet echt licht genoeg of geschikt zijn. Ze houden niet van centrale verwarming, omdat dit de kamers te warm en benauwd maakt met een gebrek aan essentiële luchtvochtigheid. Hier zijn echter enkele tips om een ​​sinaasappelboom te laten groeien.

Sinaasappelbomen hebben in de zomer een warme, zonnige, beschutte standplaats buiten nodig (voornamelijk van begin tot half juni tot eind augustus in de meeste delen van Nederland) en een goed verlichte standplaats binnenshuis voor herfst, winter en lente – bij voorkeur een koele broeikas of serre.

Idealiter hebben ze een minimumtemperatuur van 10-13 ° C nodig; temperaturen onder de 7 ° C kunnen de planten ernstig beschadigen of zelfs doden. Houd wat tuinbouwvlies bij de hand om planten te beschermen als er plotselinge koude nachten onder de minimumtemperaturen optreden.

Hoe zorg je voor een sinaasappelboom?

Sinaasappelbomen kunnen het beste in het voorjaar of de vroege zomer worden gekocht, zodat ze voor het begin van de herfst de tijd hebben om aan uw omstandigheden te wennen.

Geef planten vrij in de zomer, maar laat de pot nooit in het water staan. Geef van de herfst tot de lente matiger water, zodat het compostoppervlak tussen de gietbeurten gedeeltelijk uitdroogt. Te veel water geven in de winter is een van de meest voorkomende problemen. Citrus houdt niet van erg alkalische omstandigheden, dus gebruik regenwater of gedeïoniseerd water als uw leidingwater erg kalkachtig (hard) is. En, aangezien ze niet van koude omstandigheden en koude schokken naar de wortels houden, moet je altijd lauw water gebruiken.

Snoeien

Sinaasappels hoeven niet veel te worden gesnoeid, maar kunnen indien nodig in de late winter opnieuw worden gevormd door overbevolkte takken uit te dunnen. Tegelijkertijd kunnen hoge stengels worden teruggeknipt om een ​​meer bossige groei lager te stimuleren. Hoge, langbenige planten kunnen tot tweederde worden teruggesnoeid tot een sterke bladgroei.

Knijp de hele zomer de toppen van krachtige groei terug met duim en wijsvinger om bossige groei en meer bloemen te stimuleren.