De geschiedenis en functies van heren sieraden

sieraden

Wist je dat heren sieraden al langer bestaan dan dames sieraden? Al duizenden jaren lang dragen mannen sieraden om verschillende redenen. Nog steeds worden heren sieraden gebruikt om een verhaal te vertellen zonder woorden. Het is meer dan er verzorgd uitzien. Gelukkig hoef je voor heren sieraden niet veel te betalen, je kunt online heel goedkoop de mooiste sieraden kopen bij webwinkels als IkBenSieraden.nl. Kleren maken de man, en heren sieraden maken het af!

Heren sieraden als status symbolen

Vroeger werden sieraden voor mannen gebruikt om status te laten zien. Welvarende mannen droegen goud als teken van macht en rijkdom. Nog steeds zie je heren sieraden die om deze reden worden gedragen. Onthoud dat niet alles goud is wat er blinkt!

sieraden

Heren sieraden als verzekering

In de tijd van scheepvaart, piraten en ontdekking van nieuwe continenten droegen veel zeelieden een gouden oorbel. Dit was niet bedoeld om goed voor de dag te komen, het was een verzekering voor het geval er iemand om het leven kwam. De gouden oorbel werd aan de weduwe gegeven om het gezin mee te onderhouden.

Heren sieraden tegen onderdrukking

In Amerika zijn de littekens van de slavernij nog niet verdwenen. De ketenen waar slaven vaak mee werden vastgeketend zijn een symbool voor onderdrukking. In de jaren tachtig van de twintigste eeuw droegen Amerikanen met Afrikaanse “roots” vaak gouden kettingen als symbool van vrijheid. Mr. T, het populaire karakter uit de televisieserie “The A-Team” had zich volgehangen met gouden kettingen.

Manchetknopen en accessoires

Manchetknopen zijn typische heren sieraden die ook vaak als geschenk worden gegeven. Vanwege de verschuiving in het modebeeld zie je ze minder, er zijn ook andere accessoires die daardoor in populariteit zijn gestegen waaronder broches voor mannen en ook zeker oorringen, knopjes en manchetten.

Polshorloges zijn jonger dan je denkt

Tot aan het einde van de negentiende eeuw was het zakhorloge standaard, pas in de Eerste Wereldoorlog brak het polshorloge door. Dit was immers veel praktischer dan een zakhorloge voor de soldaten. Polshorloges zijn typische heren sieraden die later pas door vrouwen werden gedragen. Rapper Flavor Flav van Public Enemy stond bekend om zijn klokken als kettingen. Do you know what time it is?