Noten: het ideale tussendoortje
Dat mensen graag tussendoortjes eten om de soms wat lange periode tussen de maaltijden te overbruggen is tegenwoordig volkomen normaal. Helaas is het daarbij nog steeds gebruikelijk dat veelvuldig ongezonde etenswaren worden genomen als tussendoortjes. Dat hoeft echt niet zo te gaan. Zo zijn verschillende soorten noten erg lekker, behoorlijk voedzaam en vooral zeer gezond. Het Voedingscentrum adviseert zelfs om dagelijks een handjevol ongezouten noten te eten, desnoods als onderdeel van een maaltijd. Geen noten in huis? Neem ze dan de volgende keer mee uit de supermarkt of bestel noten online bij een gespecialiseerde webshop, voor een extra smaakvolle variant.
Wat maakt noten zo gezond?
Het liefst eet je natuurlijk ongezouten noten. Besef je immers dat je ‘normale’ voeding al meer dan genoeg zout bevat. Te veel zout eten is niet goed voor de nieren. En het is een misverstand om te denken te ongezouten noten geen smaak hebben. Naast een fijne smaak hebben deze onverzadigde vetzuren en bouwstoffen in zich. Onverzadigd vet heeft een gunstig effect op het cholesterol. Bovendien leveren noten ijzer en de nodige vitamines. Ideaal en totaal verantwoord als tussendoortje dus, waarbij het geen enkel probleem is als je er iets meer van neemt dan je vooraf had gepland.